Skip to content

Auttaako self help?

Harrastatko self help -kirjallisuutta? Jos et, niin luetko kuitenkin joskus jonkun itsehoitoa opastavan artikkelin tai pikkujutun jostain? Tarjonta on ylitsepursuavaa, joten ei niitä oikein voi välttääkään. Kysyntää siis ilmeisesti riittää, ja jos kerran muutkin, niin… vaikka vähän salaa vilkuillen ja valmiiksi kyynisellä ennakkoasenteella?

Self helpin tarkoitus on paitsi myydä, niin kaiketi myös auttaa. Lukijat haluaisivat voida paremmin, ja jos ongelmaansa ei osaa jäsentää itse, siihen saa kirjallisuudesta hyviä vinkkejä. Harva itseapukirja on enää puhdasta hömppää – huippuasiantuntijaa on helppo uskoa. Etenkin taitavasti brändättyä.

Parhaimmillaan apu toimii oivalluttavasti: Ahaa, olenkin erityisherkkä, no ilmankos. Tai irti itsekritiikistä, siitähän tässä oli kyse. Lujasti lempeä, sitä on syytä opetella. Siivous mullistaisi kaiken, suolistoni kaipaa superhyvää ja ajanhallinta napakkaa tehtäväkirjaa.

Intuitiivisesti valitsemasi kirja tarjoaa valmiin rajauksen, jolloin pääset aloittamaan möykkysi purkamisen edes jostain – se on parempi kuin ei mitään.

ITSEOHJAUTUVUUSTEORIA (Deci & Ryan; suomeksi esim. onnellisuusfilosofi Frank Martela) jakaa ihmisen psykologiset perustarpeet kolmeen. Näistä ensimmäinen on omaehtoisuus, jonka self help täyttää hyvin: Minä itse saan valita, mitä tarvitsen ja mihin uskon. On mukavaa, kun on valinnanvaraa. Ei ole pakko lukea tai kuunnella saarnaa vaikkapa sellaisista terveellisistä elintavoista, joilla ei ole mitään tekemistä arkeni kanssa. Jos minusta tuntuu, että siivous mullistaa elämäni, se on sitten niin, tai jos voin paremmin jossain tietyssä enkelipölyn energisoivassa valossa, niin sitten voin. Pelkästään tämä vapaus auttaa kummasti.

Itseohjautuvuusteorian mukaan ihmisen toinen perustarve on kyvykkyys: osaan hommani, selviän haasteista ja saan jotain aikaan. Self helpin äärellä tunnen kyvykkyyttä, koska voin valita omien kykyjeni mukaisen avun – väsyneenä mieluummin jotain lyhyttä, jossa on paljon kuvia.

Tunnen selvinneeni merkittävästä haasteesta, kun luen antaumuksella läpi neljän viikon kuntokuurin päiväohjelmat ja asia on periaatteellisesti hallussa. Tiedän, että huomenna pitäisi alkaa toteuttaa ohjelmaa käytännössä, mutta se on huomisen ongelma.

Ehkä päätänkin valita jonkun ihan muun kirjan tarjoaman näkökulman – sehän vain tukee omaehtoisuuttani.

Kolmannen perustarpeen toteutuminen self helpin parissa on haastavinta: Meillä on tarve olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Välitämme muista ja haluamme, että meistä välitetään. Self helpin avulla pyrimme tietysti muuttumaan niin, että meistä välitettäisiin vähän enemmän. Se vaan ei oikein tahdo onnistua – ei muuttuminen eikä sen toivottu seuraus. Nyt on sentään uusi keskustelunaihe someen ja kahvipöytiin: Mistä self help -kirjasta sait apua? Kyvykkyyden tarve tyydyttyy, kun on ehtinyt tutustua oikein moneen kirjaan.

Harva meistä pystyy kovinkaan pitkäjännitteisesti hoitamaan itseään yksinäisyyteen eristäytyneenä. Jos self help ei auta, olet siis normaali, inhimillinen ihminen: hae tukea toiselta ihmiseltä!

Joskus tukea saa lähipiiriltä ja joskus kannattaa hakeutua ammattilaisen luokse – helpommin ennaltaehkäisevästi kuin vasta viimeisessä hädässä. Itseohjautuvuusteorian mukaan saat todennäköisesti paremman olon näistä kohtaamisista, jos haet tukea omasta halustasi ja valitset itse keneltä. Toimiva apu tukee kyvykkyyttäsi ja tuntuu siltä, että toiseen ihmiseen syntyy yhteys ja sinusta välitetään. Ainahan tämä ei ihan näin kivasti suju. Välillä sitä vaan ajelehtii ihan hukassa.

Kun itse huomaan analysoivani liikaa omia ongelmiani, olen oppinut turvautumaan “taiteellisiin vapauksiin” – niin kävi nytkin kuvituksen kanssa. Kirjallisuusterapeuttisesta näkökulmasta kirja kuin kirja lisää itseymmärrystä, joten suuntasin kirjaston lastenosastolle ja valitsin kansien perusteella. Nauraa rätkätin kyykkiessäni pitkin pihapiiriä kirjojen ja kameran kanssa pohtimassa sopivia asetelmia. Välillä myrskytuuli heitti kirjan jonnekin pöpelikköön, välillä aurinko pilkisti esiin täydellisessä kulmassa. Tuli huomaamatta liikuntaa ja raitista ilmaa. Auttoi.

Olisipa nyt mukavaa, jos joku vielä kommentoisi jotain!

Laajemmin koukuttavuudesta:
https://blogit.kansanuutiset.fi/toimittaja-testaa/mika-self-help-kirjoissa-koukuttaa/

Takaisin blogin etusivulle