HSP - erityisherkkien keskusteluryhmä

Vertaisryhmä  6 x 90 min.

Psykologi Elaine Aronin mukaan noin 1/5 ihmisistä on erityisherkkiä (HSP = Highly Sensitive Person). Kyky tiedostaa ympäristön vivahteita tavallista selkeämmin on hermostoon liittyvä peritty ominaisuus. Siihen liittyy mm. aistiherkkyyttä (valot, äänet, hajut ja maut, kipuherkkyys) sekä erityisen voimakasta eläytymistä omiin ja toisten ihmisten tunnetiloihin.

Erityisherkkyys ei ole oireyhtymä eikä heikkous. Voimakkaiden ärsykkeiden täyteisessä ympäristössä erityisherkkä voi kuitenkin uupua ja sairastella helpommin kuin muut. Olet myös todennäköisesti kuullut piirteidesi vähättelyä ja arvostelua: “Olet ihan liian herkkä. Älä ujostele. Etkö osaa pitää hauskaa? Taasko sinä väsähdit?” Kun ympäristö tulkitsee piirteesi ongelmana, se on luonnollisesti vaikuttanut itsetuntoosi.

Vertaisryhmän ohjattujen keskustelujen ja tehtävien tarkoitus on tehdä uudelleentulkinta: erityisherkkyys ei ole ongelma vaan voimavara. Tutkimusten mukaan erityisherkät ovat intuitiivisempia, tiedostavampia ja tunnollisempia kuin muut. He ovat loistavia ihmisläheisessä työssä, jossa tarvitaan hienovaraisten merkkien tunnistamista. Erityisherkät pitävät pohdiskelusta, käsittelevät tietoa syvällisemmin ja kykenevät näkemään laajempia kokonaisuuksia.

LUE LISÄÄ JA TESTAA HERKKYYTESI SUOMEN ERITYISHERKÄT RY:N SIVUILTA!

https://www.erityisherkat.fi/testit/

Keskusteluryhmän periaatteet

Ryhmään valitaan korkeintaan 8 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Voit ilmoittautua mukaan, jos tunnistat itsessäsi erityisherkkyyden piirteitä. Ryhmä on suljettu, ja osallistujilta toivotaan sitoutumista kaikkiin tapaamiskertoihin.

Ryhmä etenee ammattiohjaajan vetämänä ja noudattaa Elaine Aronin suunnittelemaa keskusteluryhmän rakennetta – kyseessä ei ole terapia. Tavoitteena on vahvistaa omaa minäkuvaa ryhmässä, joka jakaa samanlaisen myönteisen asenteen itsestään. Tapaamisiin liittyy ohjattuja itsenäisiä tehtäviä ja niiden purkua pari- ja ryhmäkeskusteluissa. Jaat ryhmälle itsestäsi vain sen mitä haluat.

Tapaamisten teemoja ovat mm. erityisherkkyys työelämässä, terveydessä ja elämän tasapainossa sekä läheisissä ihmissuhteissa.

Aikataulu

Sunnuntai klo 16.00 – 17.30, Yliopistonkatu 8

Alkaa 2.9.

(jatkuu 9.9. / 16.9. / 30.9. / 7.10. / 14.10.)

Hinta

Pienryhmä 6 x 90 min. 149e (sis. alv. 24%)

Vähävaraisuuden perusteella (esim. opiskelija) 75e (sis. alv. 24%); pyydä alennettua hintaa ilmoittautumisen yhteydessä.